Zupa dyniowa

 

1 kg dyni

1 cebula

250 ml jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

pieprz, sól, gałka muszkatołowa, świeżo starty imbir

Sposób przygotowania

 

Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Do garnka z olejem dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy dynię. Całość gotujmy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Lekko przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie wlewamy jogurt naturalny i gotujemy. Zupę podajemy w półmiskach, możemy posypać ją posiekanym szczypiorkiem lub dodać do niej groszek ptysiowy.

 

 

Dynia jest warzywem sezonowym, którego obecność w naszej diecie jest nie do przecenienia - dynia ma mało kalorii, ale wiele wartości odżywczych...

 

 

8

1h

Łosoś na cykorii

 

1 cykoria

200 g łososia

250 g chudego twarogu

100 ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

pieprz, sól

Sposób przygotowania

 

Liście cykorii myjemy, następnie układamy je na talerzu. Do twarogu dodajemy jogurt naturalny, aby jego konsystencja była mniej gęsta. Po sprasowaniu ząbka czosnku dodajemy go do twarogu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sporą porcję przygotowanej masy nakładamy na liście cykorii – tak aby łódeczka była cała wypełniona. Na samym wierzchu układamy ładne plasterki łososia.

 

 

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia...

 

 

2

30

W przeciwieństwie do innych owoców banany zawierają dużo białka. W niedojrzałych bananach węglowodany znajdują się pod postacią bezsmakowej skrobi, który w miarę dojrzewania owoców ulega zamianie na cukry proste, co nadaje bananom słodki smak...

 

 

Sposób przygotowania

 

Liście należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie wrzucić je do kielicha blendera razem z obranymi kiwi i bananem. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, aby się zmieściły. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą 2 godziny wcześniej i już zimne dodajemy do blendera, następnie wlewamy mleko. Blendujemy całość na jednolitą, gładką masę. Ze względu na małą ilość mleka możemy dodać wodę.

 

 

 

Owocowe smoothie

 

garść liści szpinaku

2 kiwi

1 banan

pół szklanki płatków owsianych

200 ml mleka

1

15