• 2 duże bagietki lub kilka mniejszych
• masło lub olej kokosowy
• 1 sałata masłowa
• 100 g szynki z indyka
• 1 opakowanie suszonych pomidorów
• 100 g sera mozarella
• Majonez
• Sos pesto
Z owoców i nasion produkowany jest olej jadalny – oliwa. Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia. Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor...
Zazwyczaj na śniadanie wybieramy chleb pszenny lub zwykłe kajzerki. Aby urozmaicić sobie poranne posiłki, od czasu do czasu warto zdecydować się na małą odmianę. Bagietka jest bardzo chrupiącym pieczywem, a świeżutka, kupiona z rana w lokalnej piekarni na pewno będzie świetną podstawą smacznego śniadania. Będąc na diecie, możemy eksperymentować z pieczywem żytnim, orkiszowym czy też razowym z dodatkiem ziaren słonecznika. W najbliższej piekarni na pewno znajdziemy coś dla siebie.
Pierwsza kanapka składa się z oliwek, pomidorów, szynki i sałaty. Ponadto jej smak wzbogaca sos pesto ze świeżych ziół. Druga kanapka zawiera sałatę, szynkę, suszone pomidory i ser mozzarella. Każdy oczywiście powinien skomponować kanapki według własnego uznania, wybierając swoje ulubione dodatki.
2
15
Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, że są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające...
• 1 szklanka płatków owsianych
• 250 ml mleka
• 3 pokruszone kawałki gorzkiej czekolady
• garść suszonej żurawiny
• szczypta soli, cukier do smaku (opcjonalnie)
Płatki owsiane górskie wsypujemy do garnka z mlekiem. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Zawartość mieszamy co jakiś czas, aby płatki nie przywierały do dna. Gdy mleko zacznie się gotować, można zostawić je jeszcze na kilka minut, aby owsianka ładnie zgęstniała. Na koniec dodajemy sól i cukier, który jednak przy słodkich dodatkach nie jest konieczny.
Owsiankę możemy zjeść z naszymi ulubionymi owocami, np. kiwi, bananami czy kawałkami jabłek. Układamy je w salaterce na sam koniec. Do owsianki pasują zarówno suszone owoce – rodzynki, żurawina czy suszone śliwki, jak i nasiona – pestki dyni czy słonecznika. Można również dodać orzechy włoskie, laskowe lub migdały czy nawet czekoladę lub dżem.
1
15
Według polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1 jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3 jaja tygodniowo...
• 2 kromki pieczywa tostowego
• 2 jajka
• 2 plastry wędliny
• szczypta soli, pieprz
Jajka sadzone podawane z pieczywem to śniadanie, które często pojawia się w naszych domach. Miło czasem urozmaicić swoje menu i przyrządzić je w trochę inny sposób. W tym celu należy w pieczywie tostowym kieliszkiem wydrążyć kółko. Patelnię podgrzewamy i układamy na niej pieczywo, następnie dodajemy do środka żółtko jajka. Smażymy z jednej strony dwie minuty, następnie obracamy tosty na drugą stronę i również czekamy dwie minuty. Po zdjęciu tostów możemy podsmażyć na patelni białko jajka i wędlinę. Podajemy je potem na spód, zaś na wierzchu kładziemy tosty. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
2
15