Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Barwa brokułów waha się od zielonej do fioletowej, zależnie od gatunku, sposobu hodowli lub też długości przechowywania.

Ciasto

 

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy sól, olej, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy lub mieszamy rózgą aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Rozgrzewamy patelnię, możemy dodać odrobinę oleju, ale przy dobrej patelni wystarczy olej dodany do ciasta. Wylewamy pół chochli ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron.

 

Farsz

 

Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. tBrokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Smażymy kurczaka i cebulę. Dodajemy brokuły i mieszamy wszystko razem na patelni. Do przygotowanych wcześniej naleśników dodajemy porządną porcję farszu. Możemy zawinąć naleśniki tradycyjnie lub zostawić je otwarte, aby farsz był widoczny.

 

 

Naleśniki z brokułami

 

500 g brokułów

500 g mięsa z piersi kurczaka

500 g mąki pszennej

200 ml mleka

papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól

200 ml jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

pieprz, sól

4

1h

Pierś kurczaka z olejem sezamowym

 

3 pomidory

500 g mięsa z piersi kurczaka

pół główki sałaty lodowej

50 g sera mozarella

papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, olej sezamowy

Przygotowanie mięsa

 

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażymy kurczaka aż mięso będzie zarumienione. Nie powinniśmy smażyć go zbyt długo, ponieważ mięso będzie wtedy suche.

 

Sałatka

 

Sałatkę możemy przygotować z tych warzyw, które akurat mamy w domu. W tym przepisie zostały wykorzystane: sałata lodowa, pomidory, rukola oraz ser mozzarella. Jeśli chcemy zrobić mniej kaloryczną wersję, możemy nie dodawać sera lub zastąpić go serem feta czy nawet serkiem wiejskim.

 

Pomidory są zasobne również w kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin.

2

30

Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Barwa brokułów waha się od zielonej do fioletowej, zależnie od gatunku, sposobu hodowli lub też długości przechowywania.

• 200 ml jogurtu naturalnego

• 2 ząbki czosnku

• pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

 

Brokuł dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie dzielimy go na różyczki i zalewamy w garnku wodą. Dodajemy odrobinę soli i łyżkę oliwy, aby w warzywie zostało jak najwięcej wartości odżywczych. Gotujemy przez 20 minut, aż zrobi się miękki.

 

Do miski dodajemy pokrojone kawałki pomidorów, kawałki brokułu, odsączone ziarna kukurydzy oraz pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy z sosem.

 

 

Sałatka warzywna

 

3 pomidory

• pół główki brokułu

1 puszka kukurydzy

200 g sera feta

4

30