Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Barwa brokułów waha się od zielonej do fioletowej, zależnie od gatunku, sposobu hodowli lub też długości przechowywania.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy sól, olej, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy lub mieszamy rózgą aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany. Rozgrzewamy patelnię, możemy dodać odrobinę oleju, ale przy dobrej patelni wystarczy olej dodany do ciasta. Wylewamy pół chochli ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy na rumiano z obu stron.
Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. tBrokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Smażymy kurczaka i cebulę. Dodajemy brokuły i mieszamy wszystko razem na patelni. Do przygotowanych wcześniej naleśników dodajemy porządną porcję farszu. Możemy zawinąć naleśniki tradycyjnie lub zostawić je otwarte, aby farsz był widoczny.
• 500 g brokułów
• 500 g mięsa z piersi kurczaka
• 500 g mąki pszennej
• 200 ml mleka
• papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól
• 200 ml jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• pieprz, sól
4
1h
• 3 pomidory
• 500 g mięsa z piersi kurczaka
• pół główki sałaty lodowej
• 50 g sera mozarella
• papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, olej sezamowy
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażymy kurczaka aż mięso będzie zarumienione. Nie powinniśmy smażyć go zbyt długo, ponieważ mięso będzie wtedy suche.
Sałatkę możemy przygotować z tych warzyw, które akurat mamy w domu. W tym przepisie zostały wykorzystane: sałata lodowa, pomidory, rukola oraz ser mozzarella. Jeśli chcemy zrobić mniej kaloryczną wersję, możemy nie dodawać sera lub zastąpić go serem feta czy nawet serkiem wiejskim.
Pomidory są zasobne również w kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin.
2
30
Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Barwa brokułów waha się od zielonej do fioletowej, zależnie od gatunku, sposobu hodowli lub też długości przechowywania.
• 200 ml jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• pieprz, sól
Brokuł dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie dzielimy go na różyczki i zalewamy w garnku wodą. Dodajemy odrobinę soli i łyżkę oliwy, aby w warzywie zostało jak najwięcej wartości odżywczych. Gotujemy przez 20 minut, aż zrobi się miękki.
Do miski dodajemy pokrojone kawałki pomidorów, kawałki brokułu, odsączone ziarna kukurydzy oraz pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy z sosem.
• 3 pomidory
• pół główki brokułu
• 1 puszka kukurydzy
• 200 g sera feta
4
30