Najbardziej popularne potrawy

W życiu Koreańczyków nadal jednym z ważniejszych składników jest ryż, ale wśród młodego pokolenia co raz częściej popularność przechodzi na zachodnie dania i fast food. Ryż zazwyczaj otoczony jest masą przystawek, takich jak: warzywa, zupy, potrawy jednogarnkowe i mięsa.

Kimchi

Koreański tradycyjny posiłek nie jest kompletny jeśli nie występuje w nim kimchi. Jest to swego rodzaju fenomen kuchni koreańskiej i jadłospisu Koreańczyków. Kimchi, czyli mieszanka różnych warzyw – głownie kapusta pekińska, rzodkiew, marchewka, szczypiorek no i przede wszystkim czosnek. Wiele rodzajów kimchi jest przyprawianych ostrym proszkiem chili ale dostępne są też wersje bez papryki zwane białym kimchi. Po zmieszaniu wszystkich składników kimchi fermentuje kilka tygodni w słoju – szklanym bądź glinianym – całkiem jak nasze ogórki kiszone.

Pasta doenjang

Oprócz kimchi, doenjang – pasta sojowa. Zwykle wytwarzane w domu poprzez gotowanie żółtych ziaren soi, suszenie ich w cieniu, moczenie w słonej wodzie i fermentowanie na słońcu.

Bulgogi i Galbi

Z dań mięsnych największą popularnością cieszą się bulgogi (zwykle marynowana wołowina, kurczak lub wieprzowina) grillowana na ogniu oraz galbi (wołowina lub żeberka wieprzowe, rzadziej kurczak) – również grillowane .

Ssalbap (Biały ryż gotowany na parze)

Biały ryż jest najczęściej spożywanym rodzajem ryżu. Świeżo ugotowany biały ryż świetnie smakuje sam, ale serwowany z dodatkami akcentuje i wzbogaca ich smak.

Bibimbap

Jest to ryż otoczony przez równo pokrojone warzywa, mięso i ostrą pastę – wszystko podzielone na grupy i całość podana z surowym jajkiem na górze.

Juk

Juk jest najstarszym koreańskim daniem. Ziarna gotowane są w wodzie przez długi czas. Istnieje wiele wersji Juk’a w zależności od składników. Dodatkiem do owsianki są fasola, ryż, grzyby, kurczak itp.

Jeon

Jest to prostu placek z warzywami, lub owocami morza. Jest sporo odmian tego placka dlatego zazwyczaj spotykamy się z nazwami typu główny składnik+jeon. 

Noodles

Włoskie spaghetti, japońskie soba i wietnamski makaron ryżowy – każdy kraj ma swoje dania związane z makaronem. Korea nie pozostaje w tyle i również ma spory wybór dań z makaronu zwłaszcza kalguksu i naengmyeon.

Zupa, gulasz i casserole (zapiekanka)

Koreańskie zupy, zwane tang, są przygotowywane poprzez gotowanie wielu składników, głównie warzyw,  w garnku. Jjigae i jeongol są podobne do zup, ale jjigae jest nieco mniej wodniste. a jeongol to głownie warzywa i mięso zapiekane wprost na stole.

 

Informacje zaczerpnięte z:  http://korea-online.pl/pl/artykul/34/kuchnia-korea%C5%84ska.html

Tradycje kuchni południowo -koreańskiej

Shares